Bergamott

Innehållsförteckning:

Video: Bergamott
Video: Бергамот Уход Citrus bergamia Как посадить Лимоны Цитрусы Дома 2023, Februari
Bergamott
Bergamott
Anonim
Image
Image

Bergamott (lat. Citrus bergamia) - en fruktgröda från familjen Rutaceae, som var resultatet av att korsa en citron med en apelsin.

Beskrivning

Bergamot är en mycket framgångsrik hybrid av citron och apelsin, uppkallad efter Bergamo, den italienska staden där den en gång odlades.

Bergamot är ett vintergrönt fruktträd, vars höjd sällan överstiger tio meter, och i plantagerna är medelhöjden på dessa träd cirka två meter - det är mycket lättare att ta hand om låga träd, och det är mycket lättare att plocka frukt från dem. Det är därför de försöker begränsa tillväxten av träd planterade på plantager genom att skära av de övre grenarna.

Alla trädgrenar är täckta med vassa, tunna och otroligt långa taggar, vars längd kan nå tio centimeter. De alternativa läderaktiga och vågiga bladen av bergamott är fästa vid grenarna med bladblad. Alla är utrustade med spetsiga toppar, ojämna kanter och har en elliptisk eller äggformad avlång form. Och de övre delarna av bladen är färgade i mörkare toner och kännetecknas av en mer uttalad glans än deras nedre delar.

Ungefär mitt på våren börjar spektakulära bergamotträd blomma med otroligt doftande och ganska stora blommor, placerade ensamma eller i form av spektakulära klasar av flera bitar i varje. När det gäller blommornas färg kan den vara antingen lila eller vit.

Bergamottfrukter, täckta med en tjock hy bestående av tre lager, kännetecknas av en päronformad eller sfärisk form. Och deras smak är sur och inte äcklig, men trots detta anses bergamott fortfarande vara en oätlig frukt. Flera relativt små frön finns i mitten av fruktköttet. Som regel mognar frukterna i slutet av hösten eller i början av vintern.

Var växer

Trots att odlingen av bergamott började i Bergamo är Sydostasien födelseplatsen för denna intressanta kultur. Mindre planteringar av bergamott finns i USA (närmare bestämt i delstaten Georgia) och i Brasilien eller Argentina.

Ansökan

Bergamott uppskattas främst för sin olja, som erhålls från både blommor med blad och skal. Denna olja kännetecknas av en bitter smak och en förvånansvärt behaglig och delikat balsamisk arom.

Bergamots eteriska olja uppskattas inte bara i parfymeri utan även i livsmedelsindustrin - det gör en utmärkt smak för te. Och bergamottste har mycket ovanliga egenskaper - om du dricker det regelbundet kommer det inte bara att bidra till en betydande förbättring av ditt mentala tillstånd, utan också för att bli av med fräknar eller åldersfläckar.

Bergamotolja används särskilt i aromaterapi och kosmetologi. Inom aromaterapi används det aktivt för att förbättra matsmältningen, normalisera blodtrycket och bli av med depression eller vegetativ-vaskulär dystoni.

Bergamotolja används ofta också för att behandla alla typer av sår, sår, brännskador, eksem, olika insektsbett och psoriasis. Det kommer också att fungera bra för olika sjukdomar i urogenitalsystemet. Dessutom har denna olja en uttalad antiviral och tonisk effekt, och är också ett ganska kraftfullt afrodisiakum.

Och kosmetika, som innehåller bergamottolja, lindrar effektivt rodnad och klåda, minskar avsevärt talgutsöndring, perfekt smala porer och gör huden frisk och sammetslen.

Kontraindikationer

Eftersom bergamott är en citrusgröda kan ätande av dess frukt eller skal leda till allergiska reaktioner, som kan manifestera sig i form av huvudvärk, liksom känslor av illamående eller svaghet. I vissa fall kan yrsel eller hudutslag uppträda. Och kvinnor rekommenderas inte att konsumera bergamott under graviditeten eller före menstruationen - detta kan orsaka livmoderkontraktioner, vilket kan leda till för tidiga menstruationer eller, ännu värre, missfall.

När det gäller bergamotolja rekommenderas det kategoriskt inte att applicera den på huden innan du går och solar - smärtsamma solbrännskador kan dyka upp på de platser där den appliceras.

Populär efter ämne